Recuperatoarele de caldura, o problema actuala

Recuperatoarele de caldura, o problema actuala

In ziua de astazi incercam sa ne concentram din ce in ce mai mult pe ideea de a folosi resursele naturale in mod inteligent, sa respectam natura asa cum ar trebui si sa ne bazam pe resurse regenerabile de energie. Astfel, incercam si vedem si la proprietarii de afaceri mai mari tendinta de a nu irosi energia electrica, apa si chiar caldura produsa de echipamente industriale, eforturi foarte greu de controlat, lucru care se vede, spre exemplu in cazul abatoarelor sau in cazul fabricilor de preparate si semipreparate din carne.

Mai ales atunci cand este vorba despre costurile implicate in alegerea metodei de eliminare a deseurilor de origine animala, trebuie sa gasim metode prin care sa atenuam costurile acesteia si sa putem considera ca este intr-adevar metoda potrivita noua. Un incinerator de deseuri animale, fie ca este uul destinat afacerilor ce au nevoie de eliminarea unui volum mic sau mare de deseuri animale, este cu siguranta una dintre cele mai bune metode de eliminare a deseurilor animale si este una ale carei costuri se pot atenua in timp.
Insa daca ar exista o metoda prin care am putea sa avem si beneficii de pe urma incineratorului de deseuri de origine animala , precum posibilitatea de a avea apa calda sau de a recupera caldura ?

Recuperarea caldurii este o solutie moderna, prietenoasa cu mediul, utila si economica in cazurile in care incinerati cantitati mari de deseu.
Caldura rezultata in procesul de incinerare poate fi utilizata pentru producerera de apa calda, prin intermediul unui schimbator termic aer/apa.
 
Randamentul unui recuperator de caldura depinde de o serie de factori, precum:
- diferenta de temperatura intrare/iesire a apei (?T)
- temperatura ambientala (implicit locul in care este situat incineratorul)
- lungimea  si gradul de izolare a traseelor conductelor ce pornesc de la / catre recuperator
- numarul de ore consecutive in utilizarea incineratorului.