Pesta porcina in Romania si impactul sau asupra fermierilor romani

Pesta porcina in Romania si impactul sau asupra fermierilor romani

Un subiect foarte discutat zilele acestea in presa din Romania, pesta porcina a facut ravagii in parti extinse ale tarii noastre, insa exista inca destul de putine informatii concrete pe aceasta tema, care sa poata fi folosite de catre fermieri in lupta impotriva acestei epidemii.
Astfel, agentul patogen al pestei porcine africane este un virus care infecteaza porcii domestici si porcii mistreti si care produce o boala grava, letala la aceste animale. Agentul patogen este foarte stabil si poate ramane infectios in produsele alimentare pe parcursul mai multor luni. In cazul in care animale neinfectate se hranesc cu produse sau resturi alimentare contaminate, virusul se poate raspandi. Incepand cu anul 2014, au fost detectate focare la mistreti si la porcii domestici in statele baltice, in Polonia si in Republica Ceha. Anul trecut au aparut focare in Ucraina, Bulgaria, iar recent au fost detectate numeroase focare si in Romania.

Aceasta boala nu afecteaza omul, insa daca avem in vedere pierderile economice cauzate prin numarul mare de cazuri de imbolnaviri, numarul mare de pierderi prin moartea animalelor bolnave, pierderile economice mari la nivel de industrie – prin mortalitatea cauzata de evolutia bolii, limitarea miscarii animalelor, reducerea pietei de desfacere prin impunerea de interdictii de export animale vii si produse din carne de porc - toate acestea contribuie la rezultatul fina, si anume ca aceasta boala sa fie extrem de periculoasa si pagubitoare din punct de vedere financiar.
Cu toate ca Guvernul tarii noastre s-a angajat deja in eforturi serioase de despagubire a fermierilor afectati de pesta porcina, trebuie sa realizam faptul ca aceste eforturi se pot dovedi a fi insuficiente in cazul fermelor de procine mari, cu efective serioase de animale, pentru care aceasta epidemie a reprezentat un adevarat dezastru financiar si nu numai.

Pentru fermierii ce detin ferme afectate de pesta porcina este foarte important sa detina o modalitate de delimitare a animalelor afectate, pentru ca agentul patogen sa nu se raspandeasca in cazul in care exista mai multe incinte in care sunt tinute efectivele de porcine, dar si metode eficiente de eliminare a carcaselor de porcine infectate in timp scurt si in mod eficient.
Astfel, existenta unui incinerator de deseuri animale in cadrul fiecarei ferme, fie ca este afectata de aceasta epidemie sau nu, devine imperioasa. Un incinerator de deseuri animale de capacitate mica, medie sau mare este un echipament deosebit de performant, care poate sa ne ajute in mod definitoriu in activitatea noastra de zi cu zi, ca si fermieri, scutindu-ne de foarte mute batai de cap si ajutandu-ne sa tinem sub control o astfel de epidemie periculoasa. Incineratoarele de deseuri animale moderne sunt incineratoare care au rate de ardere rapide, capacitati de incarcare variabile si care sunt de asemenea mobile, dar si foarte usor de instalat, utilizat si intretinut - aspecte foarte importante atunci cand discutam despre astfel de echipamente.