Pesta Porcina Clasica

Pesta Porcina Clasica

In ultimele decenii, odata cu extinderea fermelor de animale si cu marirea efectivelor acestora, au devenit din ce in ce mai dese si epidemiile de pesta porcina si au devenit din ce in ce mai periculoase pentru populatia umana. Pesta porcina este impartita in doua tipuri principale, care merita tratate din puncte de vedere diferite si care sunt destul de importante pentru a fi luate in vedere de catre detinatorii de ferme de animale. Astfel, exista pesta porcina clasica si pesta porcina africana, fiecare dintre acestea avand cateva caracteristici anume.

Pesta porcina clasica este o boala de tip infectios, care este extrem de contagioasa si care este specifica unei clase de animale, si anume suideelor. Caracteristicile acestei boli infectioase sunt leziunile de tip hemoragic, tulburarile cardiovasculare, tulburarile de tip respirator sau de tip digestiv. In mai toate cazurile boala evolueaza catre forma sa acuta, cu rate de morbiditate si mortalitate deosebit de ridicate.
Agentul etiologic al pestei procine clasice face parte din familia Flaviridae, genul Pestivirus, si este un virus de dimensiuni mici, intre 40-60nm, care actioneaza asupra peretilor vasculari, determinand tumefierea celulelor endoteliale si fragilizarea peretelui vascular.

Virusul pestei porcine clasice este relativ sensibil in excretiile poriclor infectati, el fiind prezent in carcasele de porc si in unele produse din carne de porc, acest lucru punand in pericol evident sanatatea umana. Virusul pestei porcine clasice este periculos pentru oameni si deoarece supravietuieste foarte bine la rece, putand rezista luni de zile in preparatele sau semipreparatele din carne, chiar daca acestea sunt maturate si afumate.
Virusul prezent in sange este inactivat dupa 30 de minute la 60 de grade Celsius, el putand insa supravietui in dejectiile porcilor intre 2 si 6 saptamani, in functie de temperatura la care se afla. Modul rapid de a inactiva acest virus este sub actiunea detergentilor, a solventilor lipidici si a substantelor dezinfectante obisnuite, el rezistand partial la temperatura moderata si fiind considerat stabil la un pH acid. De aceea, acest virus este sensibil la compusi precum eterul, este inactivat de crezol sau hidroxidul de sodiu, de formol, carbonat de sodiu.

Cand discutam despre pesta porcina clasica este foarte important sa avem in vedere modul in care acesta este eliminat. Astfel, acesta este eliminat prin saliva, secretia lacrimala, jetaj, urina sau fecale provenind de la animalul bolnav, chiar inainte de aparitia semnelor clinice si pe toata durata bolii, pana la moartea animalului. In cazul in care animalul bolnav supravietuieste, acesta va elimina virusul pana la aparitia anticorpilor specifici.
Modurile in care se poate transmite pesta porcina clasica sunt numeroase, ele fiind urmatoarele :

- prin contact direct dintre porcii domestici sau salbatici, sanatosi sau bolnavi
- prin contact direct cu secretiile animalelor infectate
- de la porcii sanatosi, cu cateva zile inainte de aparitia semnelor clinice
- poate fi vehiculat intre adaposturi sau ferme de catre fermieri si ingrijitori
- prin carcase de porc proaspete sau congelate
- prin produse conservate prin sarare, afumare sau uscare
- prin intermediul resturilor alimentare din porc, netratate chimic.

Prin urmare, acest virus poate fi transmis in principal pe calea oro-nazala, prin contact direct si prin contact indirect cu porcii infectati sau prin consumul de hrana contaminata cu virus; aici trebuie adaugat faptul ca dupa stabilirea naturii virale a pestei porcine clasice boala s-a permanentizat pe toate continentele, devenind si ramanand pana in prezent una dintre cele mai periculoase boli care afecteaza specia porcina.
Pentru ca pesta porcina este un virus deosebit de periculos, este important sa stim modalitatile de eliminare a resturilor alimentare infectate, a carcaselor infectate sau a preparatelor sau semipreparatelor congelate sau proaspete de porc. Astfel, folosirea unui incinerator este cea mai rapida si eficienta metoda de a elimina aceste materiale infectate, deoarece este o metoda care nu pune probleme, poate fi folosita la locul unde se descopera epidemia si asa mai departe.
Un incinerator este un echipament performant, care este insa usor de instalat si de folosit, dar si de intretinut, devenind astfel metoda ideala de a stopa epidemiile posibile inainte sa se raspandeasca la o scala mai mare si sa devina periculoasa pentru sanatatea umana. Incineratoarele comercializate de catre Flextim sunt tipul de echipament necesar pentru o operatiune de eliminare a resturilor animale infectate la timp, fiind conforme cu legislatia europeana si cu normativele europene.