Descoperita pentru prima data in Kenya, pesta porcina africana este o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu, dar si in alimente, afectand deopotriva porcii domestici aflati in cadrul fermelor de animale sau in posesia micilor fermieri, cat si porcii salbatici. Pesta porcina africana este produsa de un virus din familia Asfarviridae, genul Asfivirus, singurul DNA arbovirus, ce are o patogenitate variabila.
Pesta porcina africana
Virusul pestei porcine se transmite foarte usor, prin contact direct cu animalele, fie el direct sau indirect, in momentul in care animalele sunt hranite sau ingrijite, prin hranirea animalelor cu produse secundare care provin de la animale infectate, dar si prin intermediul ustensilelor, a furajelor contaminate sau a hainelor.
Virusul pestei porcine africane are o perioada de supravietuire de 6-10 zile in fecalele animalelor infectate si 3-6 luni in produsele de porc netratate termic. In cazul carnii de porc congelate, virusul poate supravietui pentru o perioada de ani de zile, acest fapt facandu-l automat foarte periculos. In momentul in care boala devine evidenta din punct de vedere al semnelor clinice, boala poate avea mai multe forme : preacuta, acuta, subacuta si cronica. In cazul primelor doua forme, simptomele sunt urmatoarele :
In cazul animalelor infectate cu pesta porcina africana, mortalitatea este de 100%, aceasta fiind o problema foarte mare pentru detinatorii de ferme de animale domestice, pentru ca implica foarte multe aspecte care trebuiesc rezolvate rapid.
Rezistenta in mediu a virusului pestei porcine africane depinde de cativa factori fizici; astfel:
In Romania, prezenta pestei porcine africane este confirmata in multe localitatii in ultmii ani.
Pentru ca aparitia focarelor de infectie este una agresiva si exploziva, cuprinzand sute de focare, inclusiv contaminarea unor ferme cu grad relativ ridicat de biosecuritate, va propunem o gama mare de echipamente care coumulat contribuie la limitarea raspandirii acestei boli;
- incineratoare pentru deseuri de origine animala
- roboti pentru spalarea adaposturilor de suine
- instalatii si porti pentru spalarea si dezinfectia camioanelor
- porti dezinfcetie personal
- aparate de spalare cu presiune (apa calda, apa rece)
- carucioare mobile pentru dezinfcetie spatiilor
Pentru ca virusul se transmite foarte usor prin contactul cu materialul infectat provenit de la animale, dar si prin fecale sau ustensile, este foarte important ca toate sursele de infectie sa fie eliminate cat mai rapid cu putinta. Incinerarea rapida a carcaselor porcilor infectati si eliminarea deseurilor animale infectate este solutia corecta la aceste probleme.
Utilizarea unui incinerator de animale sau pentru deseuri animale este o masura logica si rapida, dar si sigura si eficienta din punct de vedere al costurilor. Astfel, trebuie utilizate incineratoare de deseuri animale de calitate, care sa elimine pericolul raspandirii pestei porcine africane si care sa poata fi folosite de catre fermierii afectati de aceasta epidemie.
Un incinerator de deseuri animale poate avea diverse rate de ardere, capacitati de incarcare si alte astfel de date variabile, insa cu siguranta toate incineratoarele comercializate de Flextim Industry SRL, sub denumirea generica Inciner Pro, sunt foarte usor de instalat si intretinut.