Cum sa eliminam deseurile de origine animala in mod convenabil ?

Cum sa eliminam deseurile de origine animala in mod convenabil ?

Deseurile animale rezultate in urma cresterii animalelor, procesului de productie de preparate din carne sau ca urmare a interventiilor din cabinetele veterinare trebuiesc astfel eliminate cat mai repede. Care este cea mai rapida si ieftina metoda pentru aceasta ? Desigur, incinerarea deseurilor animale, o metoda care nu doar ca este convenabila din punct de vedere al raportului calitate/pret, dar este si rapida si nu dauneaza mediului inconjurator, avand de partea sa si atat de importanta componenta ecologica, la care incep sa tina din ce in ce mai multi producatori de pe piata.

Din punct de vedere ecologic vorbind, mediul din tara noastra a avut foarte mult de suferit ca urmare a extinderii pietei de afaceri, mai ales din punctul de vedere al afacerilor care afecteaza, in mod nu foarte evident la inceput, insa cu adevarat dezastruos pe termen lung, si anume afacerile care au drept obiect lucrul cu produse animale, aici intrand in discutie o mare parte a afacerilor din Romania.
De la abatoare sau fabrici de preparate si semipreparate din carne si pana la cabinete veterinare sau clinici veterinare, toate aceste tipuri de afaceri si companii au un efect negativ notabil asupra mediului inconjurator, din punct de vedere al deseurilor animale pe care le produc  si care trebuiesc in mod clar eliminate inainte de a ajunge in contact cu mediul inconjurator.

Pe langa evidenta problema a mediului inconjurator, exista si problema sanatatii umane, deoarece deseurile animale medicale pot fi periculoase si pot pune in pericol sanatatea unei comunitati mari de oameni, deci ele trebuiesc eliminate in mod rapid si convenabil.
Pentru a nu pune dificultati mari in privinta costurilor si modalitatii de eliminare a deseurilor animale, fie ca acestea sunt rezultate ale unor activitati medicale sau ale unor activitati de procesare a produselor animale - aici ne referim la abatoare si fabrici de preparate si semipreparate din carne, s-au cautat posibilitati accesibile pentru aceasta operatiune.

Cea mai rapida metoda de eliminare a deseurilor animale, medicale sau rezultate in urma activitatilor comerciale de orice fel, este incinerarea deseurilor animale. Incinerarea deseurilor animale este o metoda rapida si accesibila prin care se poate asigura un mers lin si rapid al lucrurilor in ceea ce priveste eliminarea deseurilor animale.
Deoarece este vorba despre deseuri animale periculoase, eliminarea lor trebuie sa se faca in cel mai rapid mod posibil si fara ca aceste deseuri animale sa ia contact cu solul, sursele de apa sau cu omul, astfel eliminand orice pericol la adresa mediului sau a santatii umane.

Incineratoarele de deseuri animale reprezinta o modalitate economica si rapida de eliminare a deseurilor animale, insa ele sunt si o varianta convenabila din punct de vedere al variantelor de incineratoare existente, de diverse capacitati de incarcare, pentru diverse nevoi ale fabricilor sau abatoarelor sau ale clinicilor si cabinetelor veterinare, cu diverse rate de ardere si asa mai departe, toate adaugandu-se listei de calitati ale acestei metode de eliminare a deseurilor animale. 

In functie de fiecare situatie in parte poate fi necesara utilizarea unui incinerator de capacitate mica de ardere (rata de ardere mai mica de 50 kg/ora), capacitate mica de incarcare (deseuri mai putin voluminoase, ex.: cantitati reduse de pasari) sau incineratoare cu rate mari de ardere si capacitati mari de incarcare (asa-numitele "incineratoare de capacitate mare"). Pentru situatii deosebite (focare de pesta porcina, febra aviara) exista incineratoarele de urgenta, capabile prin modificarile constructive sa incinereze cantitati foarte mari de deseu intr-un timp foarte scurt. In cazul in care activitatea desfasurata presupuneexistenta mai multor puncte de lucru (de exemplu mai multe ferme in locatii diferite) sau prestare de servicii de incinerare pentru terti, exista "incineratoarele mobile": echipamente ce pot fi deplasate in punctele unde este necesara eliminarea deseurilor. Un alt model de incinerator, pentru aplicatii speciale, este cel destinat incinerarii deseurilor cu un continut mai mare de lichid: "incineratoare rotative".